Skjorten
 
Å velge rett skjorte til dressen er ofte alfa og omega for helhetsinntrykket. Først og fremst bør skjorten være i 100 % bomull - det tar seg best ut. Kvaliteten på bomullsskjortene er selvsagt varierende. Invester gjerne i minst en litt dyrere, hvit dress skjorte, gjerne i såkalt “two-ply” bomullsstoff (om mulig i Egyptisk bomull - luksuriøs og myk bomull som går for å være den fineste bomullen man kan få tak i). Two-ply vil si at det er brukt dobbel tråd ved veving av stoffet, noe som gjør skjorten, naturlig nok, tettvevd og mer slitesterk.
 
Videre så er det viktig at du får deg en skjorte med riktig passform. Er du forholdsvis slank kan det være verdt å prøve på en “slim fit” skjorte, det vil si en skjorte med ett noe smalere snitt som vil følge linjene på en slank kropp bedre. Andre skjorter som det ikke er så god passform på kan fort bli “posete” på for enkelte. Men for all del ikke kjøp en skjorte som sitter for stramt, det skal føles naturlig å ha den på.
 
En annen ting som man bør være obs på når man går til innkjøp av skjorte til dressen er kraven. Her følger et par faktorer som det kan være lurt å ta i betraktning. En skjorte med liten krave vil gjøre at hodet ditt ser større ut. Har du et bredt ansikt så kan det være en fordel å velge en skjorte med smal krave og liten spredning mellom flippene (se venstre bilde på neste side). Har du et smalt ansikt derimot så bør du går for en skjorte med bredere krave med relativt stor spredning mellom flippene, som i en “cut-away” skjorte (se  høyre bilde på neste side). Bildet i midten viser en “button-down” skjorte som er en type skjorte som passer best sammen med mer uformelle habitter, som bukse/blazer.